Plačilne navade Slovencev se spreminjajo

Da se plačilne navade Slovencev spreminjajo je pokazala tudi nedavna raziskava Masterindexa, ki ga opravlja podjetje Mastercard. Ta raziskava se v Sloveniji izvaja od leta 2009, jo pa podjetje izvaja vsako leto po vseh celinah. Raziskava se je izvajala na populaciji stari med 18 in 55 let in kar 27% anketiranih je odgovorilo, da nakupujejo preko spleta pogosto, 42% pa občasno. Uporaba spleta torej ni več tak bavbav kot je bil pred parimi leti. Spet smo pri tehnologiji in kam nas ta vodi. Se kdaj, ko opazujete ves ta razvoj vprašate, ali bodo obstajala določena delovna mesta. Se zavedate, da bodo poklici kot so računovodja, knjigovodja, bančni uslužbenec, trgovec, knjižničar, zavarovalni agent, začela počasi izgubljati število le teh? Da v nadaljevanju ne govorimo o notarjih, cenilcih, odvetnikih, učiteljih, profesorjih, saj bodo njihovo poslanstvo prevzemali računalniki? Zastrašujoče?

 

Ja, iskreno je. Najbolj zastrašujoče je, da tisti, ki bi morali poskrbeti za strateško vodenje države, tega ne počnejo. Ljudi puščajo v nevednosti. Dogaja se polno za življenje pomembnih stvari, pa jih (namerno) zamolčijo. Se tisti, ki delate v proizvodnjah ali na tekočih trakovih v recimo avtomobilski industriji, kdaj vprašate, koliko časa boste še potrebni, če pa bo slej kot prej vaše delo prevzel robot? Menite, da bo že nekdo poskrbel za vas? Ni moj zapis namenjen, da vas strašim, plašim ali prepričujem v nekaj, v kar ste vi prepričani, da temu ni tako. Želim pa si, da bi na stvari gledali iz širše perspektive kot pa vam jo nudi šola, mediji, politiki ali morebiti kakšen sosed, sodelavec. 

Nobena sprememba razmišljanja se ne zgodi čez noč. Gre za dolg proces in tehtanje različnih plati, objav. Še posebej pri objavah moramo biti pozorni, kdo in zakaj je nekaj rekel. Ker vsak ščiti svoje interese. In ima svoj pogled na zadevo. Za našo prihodnost pa je pomembno, da te zadeve zlagamo v en mozaik, ki dobiva neko končno podobo... čez določen čas seveda. Stvari niso bele in črne. 

Če ste bili še pred letom dni prepričani, da bo gotovina pri nas obstajala za vedno, verjetno danes niste več tako prepričani. To, da se število bankomatov zmanjšuje, pa število bančnih poslovalnic tudi, ima svoj Zakaj in svoj Zato. No, večini nista poznani ne eno ne drugo. A glavni razlog je tehnološki razvoj, ki skrbi za avtomatizacijo delovnih procesov. 

Tisti, ki nikoli niste sodelovali v procesu priprave ali realizacije nekega računalniškega algoritma, si niti v sanjah ne predstavljate, kaj se lahko iz običajnih "problemov", vprašanj, pretvori v računalniški jezik. Primer: Poglejte si dolgi zakon o pokojninksem in invalidskem zavarovanju, pa zakon o dohodnini, zakon o davčnem postopku. Si lahko predstavljate, da je velik del vsega tega besedila pretvorjen v računalniški jezik? Zdaj tisti, ki to poznate, menite, da nakladam, a žal na terenu vidim, slišim in čutim, da ogromno ljudi, nima pojma. Ker je nevednost skoraj nedopustna, pa ne vprašajo. In ker en vprašajo, ne izvedo ali pa si nekaj po svoje zamišljajo. 

Meni je logično, kako se nekaj odda preko sistema Edavki, Ecarina, e- Karkoli, ogromno o tem ne ve nič. Šole o tem ne učijo še dosti, ker bi morali učbenike spreminjati sredi leta, učne načrte tudi med letom in lepo vas prosim, te stvari ne gredo tako. Zato se za življenje in naše odločitve tako zelo poudarja "vseživljenjsko učenje" in samoiniciativno učenje. Zanimanje in interes za zadeve. 

Izobražen narod bo ob vseh slabih napovedih, kako bomo živeli, kakšno pokojnino bomo prejemali, lahko poskrbel zase. V današnjem času je pomembna proaktivnost in ne pasivnost, da nam bo poslano in dano od boga ali države. Ti časi so bili in se ne bodo vrnili. Vsaj mi jih ne bomo dočakali. In za vraga, nehajmo/te se slepiti! 

In če se vrnem k naslovu o spreminjanju plačilnih navad, se bodo te samo še nadaljevale. In na vas je, da se pozanimate, kaj nas čaka. Znanje in informacije, ki jih imam, jasno kažejo, da se bo denar digitaliziral. Zakaj toliko negativizma v medijih o kriptovalutah, da ne govorim o kriptovaluti OneCoin? Ker se jih je izmislil nekdo od zunaj tesno varovanega in ograjenega bančnega okolja. In ker so tisti, ki imajo bančni sistem v lasti in oblasti pri razvoju zaspali. Na njihovo žalost so socialna omrežja poskrbela, da se njihove poslovne skrivnosti začele uhajati na površje in se s svetlobno hitrostjo razširile po svetu. 

Zakaj kar ne legalizirajo kriptovalut? Zakaj toliko časa trajajo usklajevanja po svetu? Odgovor je preprost: Vsak si želi zagotoviti svoj delček. In si ga bo. Ko bodo poskrbeli zase, bodo dali nam. Jih bodo ukinili/prepovedali? Lepo vas prosim. Lahko mediji pišejo kar želijo oz. kar se bere. Ampak na svetu obstaja cca 200 držav. Še nikoli si niso bile enotne. Lahko prepove kriptovalute pol sveta, obstaja še druga polovica. Jih lahko prepove Slovenija? Lahko. Še katera EU država tudi, ampak ne pa vse. Lahko jih prepovejo ZDA. Pa jih recimo Kitajska ne bo. Ena bi si  s tem zagotovila dolgoročni gospodarski razvoj, druga stagnacijo. Kateri je v interesu to? 

In še ena pobuda za naše politike, zakonodajalce, gospodarstvenike, podjetnike ter tudi nas vse, ki se srečujemo s kriptovalutami. Bodimo pionirji na tem področju in stisnimo glave skupaj ter delujmo proaktivno in imejmo vsi koristi od tega. Ne pa da kažemo s prstom na to, kaj je scam, kaj je piramida, kaj to ni, kaj je etično in kaj ne. Ker najbolj neetično je, da kažejo ljudje s prstom na MLM (multilevelmarketing), preko katerega se kriptovalute tudi delajo, kako je vse to scam in ne vem kaj še vse ni slišati in brati, brez da bi ljudje spoznali osnove (v našem primeru OneLife/OneCoin), čez par tednov pa to isto osebo vidimo pri projektu, ki se isto trži preko MLM in ima tudi kritpovaluto oz. jo gradi. 

Ker pa vem, da soglasja med Slovenci že dolgo ni, vam vsem bralcem tega bloga želim, da imate odprte oči, ušesa, da ne nasedate obljubam o hitrih zaslužkih s tako ali drugačno kriptovaluto, brez da vi rabili karkoli delati ali vlagati. Delo pa se lahko nanaša na redno spremljanje, kaj dogaja po svetu, spletu, na aktivno spremljanje in delo na  platformah, itd... Z vlaganji pa so mišljenja seveda finančna sredstva, ki jih vlagate v posamezne projekte. Zapomnila sem si en zelo dober stavek enega Pomembneža na področju kriptovalut in ICO v Sloveniji, ki je rekel nekako takole : " Ko vložite denar v nek ICO, morate biti v prvi vrsti zadovoljni, srečni in veseli, ker ste podprli nek projekt. Mu dali priložnost, da zaživi. Če pa bo iz tega nekaj tudi uspelo se narediti in boste vi nekaj od tega imeli, bo pa to res Nagrada." Dobro vemo, pa da so bili ti projekti večini predstavljeni v smislu : vloži 100 eur, dobil jih boš ZIHER 1000 ali še več. In v želji po obogatitvi, so ljudje dali tudi 1.000 eur, da bo ziher dobil 10.000..... in se je obrisal pod nosom. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram