Fizične plemenite kovine ali delnice rudarskih podjetij

Mike Maloney iz GoldSilver je nazorno pojasnil razliko med vlaganji v fizične plemenite kovine ali investiranjem ter kupovanjem delnic različnih rudarskih podjetij po svetu. Vas zanima? 🙂 Berite dalje.

Nahajamo se v izjemnem zgodovinskem obdobju, ko nam mediji in špekulativni investitorji ter tržniki obljubljajo dobičke, da se nam ob številkah, kar vrti pred očmi in si že predstavljamo rajske sanjske plaže na Havajih, Baliju. Toda ali so te sanjske plaže v teh časih, ko svetovno gospodarstvo že močno občuti posledice pandemije, države BRICS-a pa so popolnoma blokirale svetovno globalno valuto, dolar, ki ima izjemen vpliv na vse trge: bančni, gospodarski, ekonomski, sklade, obveznice, delnice, zavarovalne produkte, kriptovalute, tudi na ceno plemenitih kovin, uresničljive na enak način kot v preteklosti?

Po mnogih informacijah, ki smo jim priča, se dolarskem bankovcem, tiskanim pred letom 2021, obeta, da s 1.2.2023 ne bodo več legalno plačilno sredstvo. Od leta 2021 pa naj ne bi več fizično tiskali dolarjev sploh. Imamo tudi info, zakaj takšna odločitev a kaj bo dejansko sledilo, bomo videli. Tega v medijih verjetno še nekaj časa ne bomo brali. Je pa dejstvo, da se kaj takega v znani zgodovini še ni zgodilo na tak način, torej rezultati ne morejo biti znani, razen teoretičnih.

Pa se vrnimo nazaj na zlato in srebro.

Torej, kupovanje fizičnega zlata in srebra ali kupovanje delnic rudarskih podjetij sta dve popolnoma drugačni zadevi. Veliko ljudi je v preteklosti obnorel zaslužek iz vrednosti delnic teh rudarskih podjetij, zato nočejo slišati in tudi odsvetujejo nakup fizičnih plemenitih kovin. Zakaj? Ker gledajo v prvi vrsti na ZASLUŽEK. Drugi in po moji oceni pomembnejši vidik in aspekt pa je VARNOST. Dolgoročna varnost vaših prihrankov in prihrankov celotne družine.

V teh spremenjenih globalnih okoliščinah po pandemiji, ko ves čas grozijo z energetsko, zdravstveno, klimatsko gopodarsko krizo, je obstoj podjetij, ki se ukvarjajo z rudarjenjem (in tudi ostalih, da ne bo pomote), zelo vprašljiv. Slišimo in beremo že o odpovedih zaposlenih v mnogih podjetjih, vrednosti delnic pa še vedno visoke. Kako je to možno? Od leta 2020 spoznavamo, da je možno vse, tudi lažno prikazovanje podatkov, ker to nekomu (beri elitam in bankirjem) koristi, ljudem povečini pač ne.

Fizične kovine niso povezane z nobenim podjetjem, razen če jih ne kupujete preko skladov, ETF skladov ipd. Fizične kovine v vaši lasti niso odvisne od uspešnosti nobenega podjetja. So pa odvisne od borznih cen, ki pa so tudi manipulirane. V ZDA so imeli celo dolgoletno izkušnjo, da je bilo imeti zlato prepovedano. Ko pa se je trg končno sprostil s 1.1.1975 pa so cene zlato poskočile in res je, da velikokrat tisti, ki so kupovali zaradi starosti niso imeli dosti koristi od tega, so pa bili toliko bolj veseli njihovi otroci ali vnuki.

Dejstvo je, da vlade posameznih držav nimajo nobene kontrole nad cenami. Največkrat, če politike, kaj vprašajo glede tega, začnejo z odgovorom, ki nima veze s temo, ker v tem času razmišlja, kako naj vendar nekaj pove, da se ne bo zameril svojemu šefu, predsedniku vlade, stranki, direktorju vplivnega podjetja, ki mu je nekaj obljubil ipd.

Ljudje, ki govorijo, kar res je, ne rabijo razmišljati, povedo direktno in tako kot je.

Torej:

  • imeti v lasti plemenito kovino ni isto kot imeti v lasti delnice ali imeti zlato v kupljenih ETF skladih nekje na trgovalnem računu.
  • res je, da vam nihče ne more garantirati cene!
  • zlato in plemenite kovine na polno kupujejo centralne banke po svetu - zakaj jih ne bi še vi? Najbrž vedo nekaj, kaj vi ne - kaj pa, če novi standard ISO 20022 zahteva pokritost denarnih sredstev s plemenitimi kovinami?
  • zlato in srebro, ki imata good delivery certifikat veljata za eno najbolj likvidnih sredstev!
  • lahko se odločite tudi za mesečno varčevanje izven bančnega okolja.
  • prodaja plemenitih kovin za fizične osebe ni obdavčena.
  • ne veš, kako jih hraniti, kupiti, prodati?

Za vse informacije sem ti na voljo na osebnipreboj@gmail.com.

Prispevek ne predstavlja finančnega nasveta, ampak služi izobraževanju in opolnomočenju.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram